lixoudis(λιχουδης)

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

lixoudis.gr//ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ
ΥΛΙΚΑ:(Για το ταψι της κουζινας)



Για τον κιμά:
1 κιλο κιμά μοσχαρίσιο.
1/3 φλ.ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
1σκελιδα σκόρδο ψιλοκομμενη
1 κουτι  ψιλοκομμενα ντοματάκια κονκασέ
1 κ.γ. ζάχαρη
4-5 σπορους μπαχάρι,
 1 ξυλάκι κανέλα
Αλάτι+πιπέρι
1 σφηνακι κονιακ

Για την μπεσαμέλ

200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 λίτρα φρέσκο γάλα, χλιαρό
2 αβγά,
πιπέρι και μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένα
1 φλιτζ. κεφαλογραβιέρα  τριμμένη + 1 φλιτζ. για την επιφάνεια

Για τα μακαρόνια
1 πακέτο χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο, Νο 2 ή Νο 3
150γρ.φετα τριμμενη
2-3 κ.σ.ελαιολαδο
Εκτέλεση:
Κιμάς: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι ,το σκόρδο μέχρι να μαραθουν και προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει. Οταν ο κιμάς αλλάξει χρώμα σβηνουμε με το κονιακ.Αφηνουμε λιγο να εξατμιστει το αλκοολ. προσθέτουμε την ντομάτα,  τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για περίπου 40 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό, όμως στο τέλος η σάλτσα του κιμά θα πρέπει να μην έχει πολλά υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε  το ξυλάκι της κανέλας τους σπορους μπαχαρι, και τον αφήνουμε στην άκρη.

Μπεσαμέλ: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα γρήγορα για να διαλυθεί και να μην κολλήσει.Αφηνουμε να ψηθει λιγο το αλευρι και  ρίχνουμε σιγα-σιγα το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μεχρι να πηξει η σαλτσα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Κατόπιν ρίχνουμε το τυρί και ομογενοποιούμε. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και διατηρούμε τη μπεσαμέλ ζεστή μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια νοτισμένη πετσέτα για να μην κάνει κρούστα η μπεσαμέλ.

Μακαρόνια: Βραζουμε  τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα σουρώνουμε, τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και αναμειγνύουμε καλά.


 Συναρμολόγηση: Στρώνουμε τα  μακαρόνια στο ταψι το οποιο εχουμε λαδωσει ελαφρως και τα πασπαλίζουμε με την τριμμενη φετα Απλώνουμε πανω ομοιόμορφα τον κιμά, Τέλος σκεπάζουμε ομοιόμορφα με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την τριμμενη κεφαλογραβιερα . Ψήνουμε στους 170 βαθμους για 50-60 λεπτά, ώσπου να ψηθεί η μπεσαμέλ και να αποκτήσει χρυσόξανθο χρώμα. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν το κοψουμε και  σερβίρουμε.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου