lixoudis(λιχουδης)

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

lixoudis.gr( λιχουδης)//Μελιτζάνες ψητες

Μελιτζάνες  ψητες
Ισως ενα από τα καλύτερα  καλοκαιρινα λαχανικα η  μελιτζάνα,μαζι με  την  ντομάτα που έτσι κι αλλιώς΄παντρευονται΄υπέροχα. Εκτος από την κλασικη εκδοχη την τηγανιτη,  μπορούμε να κάνουμε την μελιτζάνα και  ψητή, που είναι καλύτερη πιο τραγανή και πιο υγιεινή φυσικά.
Ψησιμο στο φουρνο:
Κοβουμε τις μελιτζανες σε φετες.
Τις λαδώνουμε με  ελαιόλαδο, ρίχνουμε λίγα μυρωδικά, ρίγανη θυμάρι κ.λ.π.και τις απλωνουμε στο ταψι.
Τις βάζουμε σε δυνατο  φούρνο σε θερμοκρασία 230 βαθμους, πάνω κάτω και αέρας.
Μολις παρουν λιγο χρωμα τις γυρίζουμε να παρουν χρωμα και από την άλλη πλευρα .
Σε 30 περίπου λεπτά είναι έτοιμες.
Ψησιμο στη σχαρα:
Κοβουμε τις μελιτζανες σε φετες λαδωνουμε με ελαιολαδο ελαφρα με ένα πινελο.Αλατιζουμε τοποθετουμε στη σχαρα και ψηνουμε σε μετρια φωτια μεχρι να μαλακωσουν και να παρουν χρωμα.Απλωνουμε στην πιατελα και σερβιρουμε.
Πως τις σερβιρουμε:
1.Απλα:Πασπαλιζουμε με ψιλοκομμενο σκόρδο και μαιδανο,και ραντιζουμε με λιγο λαδοξυδο.(εδώ)
2.με τριμμενο τυρι,φετα,γραβιέρα,παρμεζανα.
3.Τις σερβίρουμε  πάνω σε φέτες φρυγανισμένου ψωμιού με φέτα και ντομάτα, ή μοτσαρέλα ή γιαούρτι, με 1-2 στάλες βαλσάμικοκρέμα(εδώ).
4.Μπορούμε να έχουμε μια έτοιμη σάλτσα ντομάτας και να την απλωσουμε πανω στις ψητες φετες μελιτζανας με ριγανη η΄θυμαρι.
5.Επισης μπορουμε να τις χρησιμοποιήσουμε αντι για ψωμί και να φτιάξουμε σάντουιτς με ντομάτα, φετα η΄μοτσαρελα  ρόκα και σάλτσαπέστο(εδώ). Η μελιτζάνα ταιριάζει παρα πολύ με τα λευκα τυριά, τη ντομάτα,  το κρεμμύδι,  το σκόρδο-΄αγαπημενο της,΄-  το βασιλικό,το  μαιντανό, τη ρίγανη και τη ρόκα
lixoudis.gr 


1 σχόλιο: