lixoudis(λιχουδης)

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

lixoudis.gr//ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΟ ΣΟΥΒΛΑΣ

ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΟ ΣΟΥΒΛΑΣ

Το γουρουνόπουλο της σούβλας δεν πρέπει να είναι  παραπανω από 8 -κιλά ( το πολύ μεχρι και 10 κιλά).

Σουβλίζεται όπως και το αρνί (βλ. «αρνί στη σούβλα(εδώ)») και ψήνεται στην αρχή σε πολύ σιγανή φωτιά, αλείφεται  μόνο με λάδι ελαιολαδο, μέχρι ν’ αρχίσει να ροδίζει η πετσα του. Τότε, ανακατεύουμε, μαζί με το λάδι, και χυμο από φρεσκα λεμόνια και συνεχίζουμε να αλείφουμε με πινελο το γουρουνόπουλο με το λαδολεμονο κατά διαστηματα μεχρι να ψηθει εντελώς.
Έτσι, η πέτσα του θα γίνει ροδοψημένη και τραγανιστή.  
Ψήνουμε για 4με 4-1/2  περίπου ώρες.
Χρειαζόμαστε:
ένα γουρουνάκι 8-10  κιλά το πολυ
 χοντρό αλάτι,
πιπέρι μαυρο
1λεμονι κομμενο σε χοντρες φετες
Για το αλειμα:
1 κουπα λαιολαδο
2 λεμονια το χυμο τους
1 πινελο για το αλειμα
Για το ραψιμο της κοιλιας  χοντρη βελονα και σπαγγο
Σύρμα γαλβανιζε ψιλο για το δέσιμο.
10 με 15 κιλά κάρβουνα
Εκτελεση:
Πλένουμε καλά το γουρουνάκι μέσα – έξω,  ειδικά στο κεφάλι, τα ρουθούνια, στόμα,  και στην κοιλιά, και το σκουπίζετε με πετσέτα να στεγνωσει. Αν και όπου χρειάζεται, ξυρίζετε τις τρίχες με ένα ξυράφι ή τις καψαλίζετε με ένα φλόγιστρο. Τριβετε καλά  με το αλάτι και πιπέρι όλο το σώμα και πιο πολύ μεσα στην κοιλιά .Βάζετε επισης μεσα  στην κοιλιά  και τα  κομμενα λεμονια, Περνάμε το γουρουνοπουλο στη σουβλα με φορα από τα μπουτια προς το κεφαλι .Δενουμε την πλατη του γουρουνιου πανω στη σουβλα με σφικτηρες αν εχουμε αλιως με συρμα-και σφιγγουμε καλα και σφικτα-εδώ αυτό το σημειο θελει την περισοτερη προσοχη-.Αφου το δεσουμε στη ραχη ραβουμε την κοιλια του με τη βελονα και το σπαγγο.Τελος δενουμε πανω στη σουβλα με το συρμα τα πισω και τα μπροστινα ποδια.
Εν τω μεταξύ έχουμε ανάψει την φωτιά(εδώ) μας με περίπου 10 κιλά κάρβουνα .Απλωνουμε τα καρβουνα πανω στην ψησταρια με την περισσοτερη φωτια κατω από τα μπουτια και το μπροστινο μερος.Η  κοιλια θελει τη λιγοτερη φωτια.Ξεκιναμε το ψησιμο με τη σουβλα στην αρχη ψηλα και σιγα σιγα χαμηλωνουμε τη σουβλα προς τα κατω.Αλειφουμε με το πινελο το γουρουνοπουλο όπως ειπαμε στην αρχη.Σε περιπου 4 ωρες το γουρουνοπουλο θα εινε ετοιμο.
Καλη επιτυχια!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ::Αρνι σουβλας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου