lixoudis(λιχουδης)

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

lixoudis.gr//Χριστόψωμο Συνταγή

Χριστόψωμο Συνταγή 

Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
 1φακελακι  μαγιά ξηρή
 1 κ. σ. ζάχαρη
 ½ κ. γ. αλάτι
 1 κ. γ. γλυκάνισο
 1 κ. γ.μαστίχα κοπανισμένη
 2 κ. σ. μέλι
 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό,(ισως και παραπανω)

Για το στόλισμα
½ κουπα σουσαμι
1ολοκληρη καρυδα ασπαστη
Εκτέλεση
Αρχίζουμε από τη ζύμη. Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και βάζουμε μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη  τη μαστίχα το αλατι την ξηρή μαγιά και το γλυκάνισο. Ανακατεύουμε απαλα όλα  τα ξηρά υλικά της ζύμης και ανοιγουμε ένα μικρο λακακι στη μεση.

Σιγά σιγά ρίχνουμε το χλιαρό νερό και αρχιζουμε να ζυμωνουμε.  Προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε το ζυμωμα. Τέλος προσθετουμε και το λαδι , και συνεχιζουμε το ζυμωμα για πεντε λεπτα περιπου φτιαχνωντας, μια μπαλα  την  οποια τοποθετούμε σε λαδωμένη λεκάνη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ωρα περιπου.Κραταμε λιγο ζυμαρι για να κανουμε το σταυρο, και υπολοιπο το βάζουμε στο λαδωμένο σκεύος, που θα ψηθεί.

 Κολλάμε το σταυρο πάνω στο Χριστόψωμο, αφού προηγουμένως το αλείψουμε αβγό με ένα πινέλο.Τελος πασπαλιζουμε με το σουσαμι,και βαζουμε και την καρυδα.

Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά. Τα πρώτα 20 λεπτά δεν ανοίγουμε καθόλου την πόρτα του φούρνου για να μην «κάτσει» το ψωμί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου