lixoudis(λιχουδης)

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

lixoudis//ΛΑΔΕΝΙΑ( Η Ελληνικη πιτσα)



ΛΑΔΕΝΙΑ( Η Ελληνικη πιτσα)
Μια παραδοσιακη συνταγη από την Κιμωλο
ΥΛΙΚΑ: (8-10 μεριδες)
ΖΥΜΗ:
-6 Φλυτζανια του τσαγιου αλευρι σκληρο
- 1/2 του φλιτζ. παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι σκόνη  μαγιά
- ½ κουταλάκι γλ. ζάχαρη
- 1 κουταλάκι γλ.αλάτι
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
ΓΕΜΙΣΗ:
- 3-4 ντομάτες κοκκινες ζουμερες
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- 2 πιπεριές πρασινες
- 4 κουτ. σούπας καλό ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι ρίγανη
-1/2 κ.γ θυμαρι
- Ελιές ροδελα, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε λεκάνη, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με τη σκόνη μαγιάς και ελάχιστη ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε ελαφρά το αλεύρι με τα χερια μας.  Έπειτα, ρίχνουμε τμηματικά το νερό και το αλάτι ενώ ζυμώνουμε συνέχεια τη ζύμη. Η τελευταία θα είναι έτοιμη όταν γίνει ομοιόμορφη και δεν θα κολλάει στα χέρια. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε για μία ώρα να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει.

2. Κόβουμε σε  ροδελες  τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες, αφαιρώντας τα πολλά-πολλά υγρά τους. Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, σχεδόν στο διπλάσιο απ’ όταν την αφήσαμε σκεπασμένη, λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί και με τα χέρια απλώνουμε τη ζύμη στην επιφάνεια του. Στη συνέχεια, ρίχνουμε όλα τα υλικά της λαδόπιτας μας και προσθέτουμε ότι άλλο θέλουμε, όπως ελιές  τυρί φέτα και άλλα λαχανικά. Στο τέλος, ρίχνουμε τη ρίγανη,το θυμαρι, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Ψήνουμε τη πίτα στους 170 βαθμούς για 45΄ με 50’ λεπτά μέχρι η λαδόπιτα μας να πάρει χρώμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου